Förnya badrummet utan helrenovering

Ett tråkigt och gammalt badrum är inte en plats där du kan koppla av, njuta av din skönhetsrutin och ta det lugnt. Det finns flera sätt som du kan förnya badrummet utan att behöva bekosta en helrenovering för flera hundra tusen kronor. Ibland kommer du långt med enkla medel!

Väggarna

har du bara en gammal plastmatta på väggen från 70-talet kan du snabbt renovera den med våtrumsfärg. Genom att tvätta väggen noga med målartvätt och slipa den för att färgen ska få fäste, kan du ha nya väggar på en helg. Prata med din lokala måleributik innan för att få rätt produkter. Det går att måla kaklade väggar också men blir drygt arbete om du vill att fogarna ska ha en avvikande färg. Dessutom går det att lägga nytt kakel ovanpå det gamla men är sällan värt det med tanke på kostnaden och att det inte ger mer än en estetisk effekt.

Golvet

Det går att måla plastgolv men resultaten blir sällan hållbara. Det är svårt att få färg att fästa så bra på plast att den inte slits ned av vatten och fötter. Men för en kortare uppfräschning innan en större renovering kan du måla golven. Alternativt går det också att lägga en ny matta ovanpå den gamla, men det räknas inte som ett godkänt tätskikt eftersom det gamla ligger kvar. Det kostar några tusen att köpa mattan, samt en dags arbete för en mattläggare att lägga in den nya.  Enklaste sättet att dölja ett fult golv är att köpa en stor badrumsmatta!

Inredningen

Även mindre förändringar kan ge stor effekt. Byt ut en ful badrumslampa mot en modern modell, sätt upp fina hyllor och byt ut tråkiga krokar mot något som passar din stil bättre. Satsa också på kvalité. Ett par sköna och vackra frottéhanddukar är värt att visa upp och inte gömma i ett skåp, köp handdukar i mönster och färger som skapar en råd tråd med resten av badrummets inredning. När du köper handdukar av bra kvalité får du också handdukar som inte tappar färg eller är dåliga på att absorbera väta.