Inredning

Fräscha till rummet med tapeter eller nymålat

Posted On augusti 29, 2016 at 2:09 e m by / Kommentarer inaktiverade för Fräscha till rummet med tapeter eller nymålat

tapetsera målaEtt av de bästa sätten att ge ett rum en ny känsla är genom ett fräscht lager färg eller nya tapeter. Men vad bör man tänka på när man målar eller tapetserar om? Hur väljer man färg och mönster?

Att välja tapet och färg

Att välja vilken färg man skall använda är inte alltid det enklaste. Ett bra första steg är att tänka på hur ljust man skulle vilja ha rummet. Har rummet tillräckligt med belysning och naturligt ljus för att klara av en mörkare tapet utan att det känns instängt?Oavsett om man skall välja tapet eller färg så kan det vara bra att ta med sig tapet eller färgprover hem. På så sätt får du den bästa möjligheten att se över hur den ser ut i verkligheten, hur den ser ut med det ljus som finns i rummet. Det ger dig även en möjlighet att kunna se hur färgen eller tapeten samspelar med möblerna du tänkte ha i rummet samt hur den passar med dina andra rum i hemmet. Speciellt samspelet med de rummen i direkt anslutning är väl värt att tänka på.För fler tips på hur du väljer tapeten kan du läsa denna artikeln på Leva och bo.

Att tänka på med mönster

Stora och starka mönster kan göra ett rum betydligt mer intressant. Om man är orolig att mönstret på tapeten blir för framträdande och kanske direkt störande så kan man använda sig av stora enfärgade textilier för att avdramatisera rummet. Det kan handla om soffan som är enfärgad eller enfärgade gardiner som tillåts bryta mot tapetens mönster.

Arbetet

Oavsett om man tapetserar eller målar så är underarbetet a och o. Se till att underlaget som skall målas eller tapetseras är helt jämt och fast. Om man inte har någon erfarenhet av detta arbetet tidigare så kan det vara väl värt det att hyra in proffs. Professionella målare har erfarenhet av hur man hanterar olika material samt alla de tekniker som kan behövas för att nå de resultat du är ute efter.