Hänga tavlor rätt

Ramar vägg Det har blivit populärt de senaste åren att samla flera tavlor eller fotografier till en vägg i ett form av slags organiserat montage. Det finns en del riktlinjer att följa för att en sådan vägg ska bli tilltalande och inte upplevas strulig och det finns flera olika varianter på hur man ska hänga upp dem beroende på hur många det är eller hur stora de är. Här följer några tips.

Mittlinje

Om du hänger dina tavlor efter en uttagen mittlinje så får tavlornas olika storlek och utseende mindre betydelse och detta är det bästa alternativet om de har olika storlekar. Mittlinjen bör vara lite över mitten på väggen och avståndet mellan tavlorna ska vara lika vilket ger ett mindre rörigt intryck.

Överkant

Att hänga sina tavlor eller ramar i en överkantsnivå är det mest ovanliga men det mest effektfulla om man har många objekt. Håll samma mellanrum mellan dem för att skapa enhetlig intryck och ha överkanten lite högre upp på väggen.

Gruppering

Det är populärt att välja ut några olika vackra fotoramar och stoppa in dina foton i ramarna och sedan samla dem på en fotovägg. Tricket för att få detta att kännas proffsigt är att hålla de yttre linjerna räta och i linje med varandra antingen i en rektangel eller kvadrat. Det är att föredra om du dessutom kan hålla samma avstånd mellan ramarna inom grupperingen också för att skapa en harmoni. Ett bra tips är att först gruppera dem på golvet och sedan hänga upp dem.

Vertikal

När man vill hänga tavlor eller ramar i en linje ovanför varandra så är det viktigaste att tänka på att den största alltid hänger överst. Håll en rak lodrät linje gör det snyggt och enkelt.

Det gyllene snittet

Det talas ofta om något som kallas det ”gyllene snittet” när man ska hänga upp tavlor, konstverk och foton och detta hjälper dig räkna ut hur du ska hänga dina ramar för att skapa en harmonisk balans. Detta har använts sedan länge tillbaka av arkitekter, inredare och konstnärer. Man utgår från tavlans höjd och får en perfekt balanserad placering av tavlan på en vägg. Men det finns fler sätt att hänga upp sina tavlor och fotografier än vi räknat upp och det är viktigt att man följer sitt eget smak och tycke och sin egen personliga inredningsstil.