Inred ett grönt hem

Allt fler inser vilket ansvar de som individer har när det kommer till att se över sin miljöpåverkan. Hur man väljer att bo är en stor del av detta och vi tänkte därför gå igenom vad som är viktigast att tänka på.Byggnader står för upp till 40% av den totala energianvändningen i Sverige. Som individ är det därför extra viktigt att man ser över sin boendesituation om man vill minska sin påverkan på miljön.

Belysning

Det första och enklaste steget man kan ta är att se över sin belysning. Först och främst bör man självfallet se till att lampor inte står på i onödan. Släck på natten och då du inte befinner dig i rummet. Nästa steg är sedan att se över vilka ljuskällor man använder sig av. Vi har i en tidigare artikel skrivit om alla de fördelar som LED-belysning har. Förutom att sänka din energiförbrukning så ger det dig dessutom helt nya möjligheter när det kommer till inredningen.

Uppvärmning

För de flesta så är uppvärmningen den största energislukaren i hemmet. Genom att se över isoleringen så kan man minska på energiförbrukningen. Se även över vad din energi kommer ifrån. Välj energi från förnyelsebara källor så som pellets eller liknande.

Byt utrustning

Gamla vitvaror kan många gånger dra upp emot dubbelt så mycket energi som moderna alternativ. Ibland kan det därför vara bra att byta ut sin riktigt gamla kyl och frys för att få ner energiförbrukningen.

Egen energi

Ett sätt att vara säker på att energin man förbrukar kommer från ett bra ställe är att installera solceller. Även om det självklart inte finns lika mycket solenergi i Sverige som vid ekvatorn så är förutsättningarna fortfarande bra och det har en väldigt positiv inverkan på miljön.