Viktigt med bra belysning

sh_lamp_room_light_

När det gäller att skapa trivsel i sitt hem så är belysningen mycket viktig och det finns verkligen mycket att välja mellan så se till att prova dig fram mellan de olika ljuskällorna. Det är inte alltid så lätt att hitta en balans mellan skuggor och ljus och det finns några tips att tänka på.

Det finns tre aspekter att tänka på vad gäller belysning, dessa är stämningsljus, arbetsljus och allmänljus. När du umgås med familjen eller vännerna så använder du dig av stämningsljuset, vill du läsa eller se på tv så gäller allmänljuset och arbetsljuset är sedan till för att användas när du till exempel städar och dammsuger. Om du vill att ett rum ska kännas mer levande så skapa gärna flera olika ljuspunkter, dessa hjälper till att skapa kontraster och ett samspel mellan ljuset och skuggorna. Kom ihåg att desto större rum, desto fler ljuskällor vill man ha. Tar man till exempel ett normalstort vardagsrum så behövs 6 till 8 lampor.

Har du väldigt högt i tak i ett eller flera rum så rekommenderas uplights till dem då den lyser uppåt och därmed använder själva taket som reflektor vilket ger ett mjukare och mer stämningsfullt ljus. I badrum, hall och kök passar det däremot med downlights där du riktar ljuset nedåt från en ljuskälla som är placerad högt upp med den följden att du får ett koncentrerat och effektivt ljus.  Behöver du bra arbetsbelysning så är spotlights ett bra alternativ och de fungerar även bra för att lyfta fram till exempel en bokhylla eller en tavla.