Renovering

Förbered huset för vintern

Posted On september 19, 2018 at 10:49 f m by / Kommentarer inaktiverade för Förbered huset för vintern

Väder och vind påverkar konstant huset, men ingen årstid kan vara så påfrestande för huset som vintern. Inför denna tid på året kan det vara bra att kolla ett och annat inne och ute.

Kolla värmesystemet

Värmesystemet är viktigare än någonsin under vintern och inte man vill se fallera i säsongens mitt. Att anlita en fackman att komma och inspektera och utföra eventuell underhåll eller service kan vara en mycket bra idé. Om något är fel vill man få det fixat innan det är minusgrader ute. Detta är speciellt viktigt om man planerat resa bort en tid under vintern. Att komma hem till frusna rör är inte något man vill uppleva.

Inspektera taket

Det är alltid bäst att förvänta sig en vinter med väldigt mycket snö. Beroende på vilket tak man har kanske inte takstolarna klarar av massiva mängder snö, vilket kan leda till väldigt otrevliga överraskningar. Kolla tidigt att skydden mot snöras sitter ordentligt, och har man inga är det helt klart dags att skaffa. Se också till att det finns ett sätt att ta sig upp dit om det behövs skottas. Stuprör och rännor behöver också rensas från löv så det inte bildas stopp som kanske sedan fryser under vintern.

Lufta eventuella element

Alla hus med element kan behöva lufta dem innan vintern. När man släpper ut luft sänks dock trycket och det är viktigt att hålla koll på vilket tryck man ha i dem. Sedan fyller man på systemet med vatten och kör igång allt. Efter ett par dagar bör man lufta en andra gång och sedan få upp trycket igen. Beroende på vilket system man har kan man behöva göra om detta en eller annan gång även under vintern för att systemet ska fungera så bra som möjligt.