Renovera i rätt ordning

När du har ett helt hus som behöver renoveras gäller det att du renoverar i rätt ordning. Du vill inte bo i kaos onödigt länge eller bli tvingad att göra om ett rum på grund av skador eller problem när du renoverar vidare.

Tak över huvudet

Det första är att se till att taket är tätt. Köper du hus mitt i vintern är det inte lockande att riva bort det och låta snön och kyla krypa in. Då behöver göra nödlösningar för att taket ska vara tätt fram till våren. Det går att lösa med presenningar.

Tätt skal

Sedan behöver du ha ett tätt hus. Det ska inte läka in vatten i fasaden. Här kan du också använda presenningar om du inte kan lösa problemet på en gång. Men har du möjligheten är det här steg två i renoveringen. Saknas det fönster eller liknande behöver du spika fast brädor och sätta isoleringsskivor på insidan för att säkra mot drag.

Kök och badrum

Sedan behöver du ett fungerande kök och ett badrum där du kan sköta hygienen. Det går bra att leva med ett fult badrum, lite våtrumsfärg fräschar upp det tills du kan sätta igång och bygga upp från grunden. Är du orolig över tätskiktet kan vi rekommendera att installera en billig duschkabin eller badkar.

Belysning

Du vill ha lampor på rätt plats så fort som möjligt. Lamporna gör det lättare att arbeta under och höst och vinter, du behöver inte använda energislukande arbetsbelysning hela dagarna. Snygga lampor ger dig också att arbeta mot när du ska börja välja färger och stil. Vi byter inte fasta lampor och taklampor lika ofta som tapeter så de kan vara en grunddekor att utgå efter istället för tapetvalet.