Inredning

Ljussättning rum för rum

Posted On december 5, 2019 at 2:01 e m by / Kommentarer inaktiverade för Ljussättning rum för rum

Ljussättning är inte alltid så enkelt som man först tror. En heltäckande och komplett ljussättning kommer inkludera ett antal olika ljuskällor, oavsett vilket rum man tacklar. Men hemmets olika rum kan ändå ha väldigt olika behov. Här tittar vi snabbt på vilka krav belysningen ska kunna uppfylla. Vilka armaturer man skaffar kan helt klar vara beroende på vilket rum det handlar om. Men det är också klokt att tänka närmare på själva ljuskällan och jämföra olika alternativ med varandra för att hitta rätt.

Sovrum

Sovrummet behöver till att börja med bra allmänbelysning för att göra det lätt att städa. Mjukare belysning för kvällstiderna är också att rekommendera. Om för när man behöver tända något mitt i natten och inte vill bli bländad. Belysning inne i garderober kan också vara väldigt praktiskt.

Kök

Köket behöver först och främst riktigt bra arbetsbelysning. Utifrån detta kan man sedan se hur resten av belysningen bör utformas. En lampa ovanför köksbordet är så klart mer eller mindre ett måste.

Badrum

Badrummet behöver också bra arbetsbelysning, men i detta fall handlar det om belysning kring spegeln. Undvik helst belysning ovan spegeln då ljuset kommer att kasta skuggor på ansiktet. Bredvid spegeln är att föredra. Större badrum kommer nog även behöva en del takbelysning för att verkligen lysas upp ordentligt.

Hall

Hallen klarar sig ofta bra med endast ett fåtal ljuskällor i taket, så länge ljuset blir heltäckande. Men igen så kan det vara bra att sätta upp lampor bredvid spegeln för att få ett bra ljus även där.

Vardagsrum

Vardagsrummet är i regel vårt största rum och kommer därmed oftast med de största utmaningarna när det kommer till ljussättningen. Här behöver man i överlag flest ljuspunkter, och de får gärna finnas på alla möjliga höjder. Från tak- och vägglampor till golv- och bordslampor.