Renovering och grannar

De som bor i bostadsrätt eller radhus måste leva i harmoni med sina grannar för att boendet ska fungera. Om du eller dina grannar börjar renovera gäller det att hålla sig på god for med varandra, på samma sätt som andra aktiviteter som kan uppfattas som störande.

Meddela i tid

Om du ska renovera hemma och förväntar att det kommer bli oljud är det bästa att knacka på och meddela grannar i god tid innan. Förklara vad du ska göra och hur lång tid du beräknar att det tar. Då blir ingen granne orolig när de hör ljud från din lägenhet och vet också hur länge de ”behöver stå ut” innan oljudet tar slut.

Störande granne

Om din granne renoverar och skapar oljud som rubbar ditt vardagsliv ska du i första hand prata med dem. Om de renoverar och kör maskiner på kvällarna anses det som störande och du har helt i din rätt att påpeka detta. Fungerar det inte att prata med grannarna ska du vända dig till föreningen. De måste alltid agera om en boende anmäler störande grannar och ta kontakt med grannen.

Tider

Tänk på att inte renovera för tidigt på morgonen eller sent in på kvällarna. Tar du in hantverkare jobbar de normala arbetstider men gör du jobbet själv är det svårt att renovera under timmarna du behöver vara på jobbet. Jobba inte senare än till 21.00 på kvällen om du vet att ljuden hörs tydligt in till grannarna. Du kan inte bara tänka på väggarna, vibrationer i golv och tak kan störa grannarna ovanför och under er.